Pim Donkers | Babbelsteen shortpaper.

De Babbelsteen, een project voor kwetsbare zorggroepen.

Hoe dit project van een minor, naar een scriptie, en tot slot een investering en realisatie heeft geleid.

08/04/2023

Pim Donkers

Mijn achtergrond en visie als UX designer

In mijn tijd als ontwerper heb ik kennis gemaakt met user experience (UX) design, het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke interface. Zo heb ik gewerkt aan een applicatie van Maison van den Boer voor in het RadboudUMC. Zoals Chris Kiess beschrijft in zijn artikel ‘Healthcare Design Is About More Than Aesthetics’ is ontwerpen voor de zorg een hele andere taak dan in andere sectoren. Een van de voornaamste redenen is gewoonweg dat de risico’s groter zijn. Wanneer je een designfout maakt in een applicatie die door ziekenhuispersoneel wordt gebruikt ontstaat een veel groter probleem. Door designfouten kan een patiënt bijvoorbeeld verkeerd behandeld worden, of erger.

Het voorgaande ontwerp bij Envida maastricht

De Babbelsteen is een ontwerp dat voortgekomen is uit een voorgaande minor opdracht. Hierbij lag het vraagstuk om voor Envida in Maastricht een interactieve oplossing te ontwerpen om de cliënten die met dementie leven een waardevol moment te geven. In dit ontwerp lag de focus op de interactie tussen mensen. Hoe kon een hulpmiddel een andere vorm van interactie scheppen om een gesprek aan te gaan en hiermee mogelijk drempels weghalen (Donkers, 2022b)

In dit voorgaande ontwerp is gebruikgemaakt van open-ended play (Donkers, 2022a). Een spel zonder harde regels, specifiek begin of eind (Brodin, J. 1999). Vanuit verschillende hoeken kwam ook het geluid dat er veel potentie lag om het concept in een andere context te gebruiken. Zo zouden bijvoorbeeld bij andere doelgroepen een vergelijkbare oplossing toegepast kunnen worden met een variatie of aanpassingen.

Om de user case mogelijkheden duidelijk af te kaderen en door te zetten, is ervoor gekozen om het te koppelen aan de interactie of ondersteuning die een hulpbehoevende heeft in samenspel met een activiteitenbegeleider of begeleidend zorgpersoneel. Bij verschillende ondersteunde groepen is er nog veel te halen op sociaal gebied of de band tussen de zorg en de cliënt. Hierbij wordt onderzocht of er potentie in het voorgaande project is om het ontwerp in een setting met mensen die leven met een verstandelijke beperking in te zetten. Zo kan het mogelijk een aanzet zijn naar meer en betere sociale interactie.

Een jaar in ontwerp tijdens mijn scriptie

Voor de methoden zijn verschillende standaarden uit de cmd methods pack gebruikt en is de structuur van Design Thinking toegepast. Hiervoor is in de eerste fase gebruikgemaakt van literatuurstudie, expert en gewone interviews, empathy maps, een customer journey en Participant observaties. Hieruit bleek al snel dat het startconcept al veel mogelijkheden biedt en dat dit met een balans tussen aanpasbaarheid en gemak in gebruik, veel potentie heeft. Verder is er met methoden zoals schetsen in de ideate-fase en verschillende testmethoden zoals Thinking Aloud in de prototype en testfase een traject doorlopen wat deze balans hiertussen steeds blijft beproeven.

Tijdens en na testen laat het begeleidend personeel expliciet weten dat het spel als een waardevolle sessie ervaren wordt waarin meer achtergrond van de cliënten naar voren komt. Naast de thema’s in het proof of concept werden in de loop van alle onderzoeksfase suggesties gegeven over thema’s waar de Babbelsteen voor ingezet kan worden. Dit maakt dat de Babbelsteen vanuit verschillende inzichten en expertises gezien wordt als een ontwerpoplossing die breder ingezet kan worden dan het afgebakende doel van het onderzoek. Door de mensen met een verstandelijke beperking werd verbaal en non-verbaal geuit dat ze het spel als een positieve ervaring zagen die ze graag vaker zouden willen gebruiken. Tijdens de testen die plaatsgevonden hebben, was aan de cliënten te merken dat ze zich vertrouwd en veilig voelden in de spelsetting. Ze gingen namelijk ver in op de persoonlijke vragen, bijvoorbeeld liefde en vriendschappelijke relaties die ze hebben. Met alle bevindingen bevestigt het onderzoek dan ook de hoofdvraag in positieve zin en biedt het nog veel potentie voor verder onderzoek en ontwikkeling.

Het doorzetten van de Babbelsteen

Nadat ik mijn scriptie had afgerond met een 8.5 en het uitgesproken vertrouwen van alle partijen die erbij betrokken waren, is er een samenwerking ontstaan om het product te realiseren met de investeringen die daarbij horen. Dankzij deze inspanningen zijn we in een vergevorderd stadium om de Babbelsteen verder te verfijnen en te realiseren door middel van verdere studies en het inschakelen van andere deskundigen die werken aan het ontwikkelen van een marktklaar product dat voldoet aan alle standaarden voor de zorg. De Babbelsteen is daarlangs een uitstekend voorbeeld van de alomvattende kennis die een UX-ontwerper nodig heeft. Zo bevat dit project een breed onderzoek, analoog en digitaal ontwerp, waardoor het in staat is verschillende doelgroepen en de afwijkingen daarbinnen te faciliteren.

Meer over dit project?

Wil je meer over dit project weten? Als u geïnteresseerd bent in het project, kunt u de case-studie hieronder bekijken of de website bezoeken voor meer informatie over de voortgang.

Projecten

klik op de ondestaande tag's om meer projecten te zien en specifiek te zoeken op catogorie

Uitgelicht

User Experience

Coderen

Research

Illustratie

DTP

Video

Educatie

Gezondheid

Een interactief middel om samenspel, leeractiviteiten of gesprekken te ondersteunen tussen begeleiding en cliënten in de zorg. | CS | Case Study

meer

Leren en verder komen in gezondheid met de Textilecoach app en het shirt. | CS | Case Study

meer

Review en redesign op UX bij Icaptur. | CS | Case Study

meer

Een ecosysteem om leesmotivatie onder jongeren te stimuleren

meer

Jongeren enthousiast maken voor coderen

meer

Work-it is een platform voor FoodForCare om onderzoek en distributie van het eten binnen het Radbout UMC te fasiliteren.

meer

Maison van den boer geeft extra beleving met de TEFAF app

meer

Bewust en beter bezig zijn met overgewicht

meer

Slot Schaesberg bezoek, interactieve leerervaring en storytelling

meer

Op deze site plaatst de horeca aanbiedingen van de dag tegen voedselverspilling

meer

Informatie en storytelling over gegevens en AI in de zorg

meer

Een startend festival, gestart met een passende huisstijl

meer

Ontwerp met data je eigen fiets bestickering

meer

Een app en scheurkalender om jonere meer te laten lezen

meer

Een toepasselijke huisstijl en op maat gemaakte website

meer

daily ui challange

meer